Eγχείρημα Γουτεμβέργιος ή αλλιώς Project Gutenberg




 

 

 

 

 

 

της

Βάνας Κατσούλη
Βιβλιοθηκονόμου
Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου
Με την «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση»

 


Το βιβλίο θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ανθρώπου. Κάθε μέρα, όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για την ασφυκτική κατάσταση που δημιουργείται στη ζωή των παιδιών μας, από τις λογής-λογής “σειρήνες” που τα περιβάλλουν.Παιδικά περιοδικά με άχρωμο, ανούσιο, ρηχό, αλλά και βλαβερό περιεχόμενο. Τηλεοπτικές εκπομπές, βιντεοταινίες, παιχνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επιτραπέζια παιχνίδια,  βιντεο-παιχνίδια, βιβλία, τραγούδια και συγκροτήματα, που αντί να σκορπούν χαρά, γαλήνη και ειρήνη στις ψυχές των παιδιών μας, τις γεμίζουν με λύπη,  φόβο και άγχος. Που φέρνουν τη βία, τον τρόμο, το θάνατο… Που δείχνουν άλλο προσανατολισμό στη ζωή, μακριά από τις εδραιωμένες αξίες, που οδηγούν τα παιδιά μας, μακριά από το φως του  Χριστού και τα παίρνουν στα σκοτάδια και το θάνατο!

 

Μια ανακούφιση ζωής, μια ελπίδα ειρήνης, μια όαση γαλήνης κι ένα αντίδοτο, το καλύτερο ίσως για την περίπτωση, είναι το καλό, το διαλεγμένο βιβλίο, που -ευτυχώς- τόσο εύκολα, αλλά και τόσο πλούσια βρίσκεται σήμερα κοντά μας και δίπλα μας!


Στην Οικογένεια και το Σχολείο, έχει ανατεθεί ο δύσκολος ρόλος να ενεργοποιήσουν όλα αυτά! Να προβάλλουν το καλό βιβλίο, να το φέρουν στη ζωή των παιδιών μας, μα και με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τα παιδιά να προσεγγίσουν το βιβλίο, να το αγαπήσουν, να το βάλουν μια για πάντα στην καρδιά τους!

 

Για να καλλιεργηθεί η φιλαναγνωσία, υπάρχουν χίλιοι δυο τρόποι. Η Οικογένεια, η φυσική αυτή “φωλιά” των παιδιών μας, είναι η πρώτη πού θα δημιουργήσει το ευνοϊκό κλίμα για να γνωρίσει και ν’ αγαπήσει το παιδί το καλό βιβλίο. Τα παιδικά βιβλία για τα πολύ μικρά παιδιά είναι γεμάτα με εικόνες. Κι είναι έτσι φτιαγμένα για να μπορέσει να δημιουργηθεί μια ευχάριστη, μια ζεστή σχέση, ανάμεσα στο γονέα και το παιδί. Γρήγορα η εικόνα μπαίνει στο οπτικό πεδίο του παιδιού. Μετά απομένει να έρθει ο πατέρας ή η μητέρα να πάρει το παιδί στην αγκαλιά του και μέσα στη μοναδική αυτή θαλπωρή, να ερμηνεύσει την εικόνα, να διηγηθεί μια ιστορία, ν’ ανακαλύψουν μαζί τις λεπτομέρειες των εικόνων, να του διαβάσει μεγαλόφωνα το κείμενo. Ήδη το παιδί γεύθηκε το μαγικό δώρο της ανάγνωσης!


Λόγω τις εκτεταμένης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και της ελεύθερης πρόσβασης στο  Διαδίκτυο πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν να αναζητήσουν και να διαβάσουν ένα βιβλίο μέσω μιας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης. Πολλές ψηφιακές εκδόσεις πλέον είναι διαθέσιμες σε εφαρμογές
Android.

 

Το εγχείρημα Γουτεμβέργιος ή αλλιώς Project Gutenberg  , είναι μια εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και διανομής πολιτισμικών έργων. Ξεκίνησε το 1971, και είναι σήμερα η αρχαιότερη ψηφιακή βιβλιοθήκη. Τα περισσότερα από τα θέματα της συλλογής του είναι τα πλήρη κείμενα βιβλίων δημόσιας κυριότητας. Το εγχείρημα αποδίδει όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα τα κείμενα σε ελεύθερα format (.txt), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιονδήποτε υπολογιστή.

 

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν  πάνω  από 42.000 συλλογές βιβλίων που μπορεί κάποιος να διαβάσει σαν e-books (ψηφιακό βιβλίο). Εκτός από ξενόγλωσσα βιβλία υπάρχουν και ελληνικές συλλογές βιβλίων. Μεταφράσεις Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων και μια σειρά από κλασσικούς Νεοέλληνες Λογοτέχνες.

 

Παρόλο την συνεχιζόμενη αύξηση των ηλεκτρονικών Βιβλιοθηκών άλλα και στην χρήση των  e-books (ψηφιακό βιβλίο), η Βιβλιοθήκη  παραμένει ένας ζωντανός πυρήνας αποθήκευσης γνώσης και  μετάδοσης της.