ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΙΓΚΑ



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΙΓΚΑ 

Μόνο Αλήθειες 

ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ




1η Ερώτηση: Κύριε Τίγκα που αποδίδετε τα αίτια της ήττας σας στις εκλογές.
 
1η Απάντηση: Καταρχήν κ. Δεληγιάννη θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε μέσω της εφημερίδας σας να επικοινωνήσω με τους δημότες και κατοίκους Παπάγου και Χολαργού, για τους οποίους όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει, τρέφω αισθήματα απέραντης εκτίμησης και σεβασμού, ανεξάρτητα αν μας τίμησαν ή όχι με την ψήφο τους.
Σίγουρα το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαΐου 2014 δεν ήταν αυτό που περίμεναν τόσο τα στελέχη της παράταξής μας όσο και  οι συνδημότες μας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως όταν μια παράταξη χάνει τις εκλογές δεν φταίνε μόνο εξωτερικοί παράγοντες αλλά και παράγοντες και συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο εσωτερικό της παράταξης.
Μελετάμε με πολύ προσοχή τους εξωτερικούς παράγοντες αλλά και εκείνους που διαμορφώθηκαν στο εσωτερικό της παράταξης, προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα ώστε να διορθώσουμε τη μελλοντική της πορεία.

2η Ερώτηση: Έχετε κάνει την αυτοκριτική σας, έγιναν λάθη κατά την  περίοδο του προεκλογικού αγώνα και ποια ήταν αυτά.

2η Απάντηση: Η αυτοκριτική έχει αρχίσει, δεν έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί. Πιο συγκεκριμένα κάναμε μια πρώτη συζήτηση όλος ο συνδυασμός μαζί και στη συνέχεια μίλησα με το καθένα από τα στελέχη μας χωριστά, σχεδόν με όλα, προκειμένου να ακούσω τις απόψεις τους για δύο ζητήματα. Το ένα είναι η  άποψη του καθενός για τα αίτια της ήττας και το δεύτερο για το πώς βλέπει ο καθένας τους την παραπέρα πορεία της παράταξης. Όμως δεν τελειώσαμε, θα κάνουμε μία ακόμη συνάντηση όλος ο συνδυασμός και θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις.
Το σημαντικότερο πάντως από αυτά που επισημάνθηκαν στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις είναι η επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήσαμε. Χαρακτηρίσθηκε ως ήπια και μη ιδιαίτερα σκληρή και επιθετική, ακόμη και σε περιπτώσεις που προκληθήκαμε.
Φυσικά αναφέρομαι στη στάση μας απέναντι στον τέως δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, ο οποίος πολλές φορές υπερέβη τα όρια της ευπρέπειας και μας προκάλεσε με τις ενέργειές του. Να σας υπενθυμίσω ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εξέδωσε δύο επιστολές προς τους δημότες Παπάγου για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ), επιστολές που είχαν πάρα πολλές ανακρίβειες για το τι πραγματικά περιελάμβανε το Σχέδιο και πόσο ζημιώθηκε η ακίνητη περιουσία των κατοίκων. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεσθε όλα αυτά είχαν σκοπό να πλήξουν τη δική μου υποψηφιότητα.
Το σημαντικότερο και πέρα από κάθε λογική και ευπρεπή συμπεριφορά   ενός δημάρχου που σε λίγους μήνες θα αποσύρονταν πολιτικά, είναι η διανομή των επιστολών αυτών. Πέραν των άλλων μοιράσθηκε στις 23 Μαρτίου 2014 , με προσωπική εντολή του τέως δημάρχου, την ημέρα του εορτασμού της Εθνικής Επετείου  στην είσοδο του αμφιθεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης», όπου θα λάμβαναν χώρα οι επίσημες εκδηλώσεις.
Σαφέστατα θα μπορούσαμε να απαντήσουμε όπως πραγματικά άξιζε σε ένα δήμαρχο που δεν σέβεται τίποτε και δεν σταματά μπροστά σε τίποτε, προκειμένου να ικανοποιήσει τον ψυχισμό του. 

3η Ερώτηση: Τι συνέβη και ο Παπάγος που ήταν το «κάστρο σας» δεν καταφέρατε να το «αλώσετε» καταλαμβάνοντας και στους δύο γύρους τη δεύτερη θέση.

3η Απάντηση: Είναι γεγονός ότι στη Δημοτική Κοινότητα Παπάγου δεν πήγαμε όπως περιμέναμε. Πιστεύω ότι δύο ήταν οι λόγοι για την εικόνα αυτή. Ο ένας ήταν ότι ίσως θεωρήσαμε δεδομένη τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Παπάγου και ο άλλος η εκστρατεία του τέως δημάρχου εναντίον μας ο οποίος σε κάθε μας ενέργεια ήταν προκλητικά απέναντί μας.
Η σωστή στάση ενός έμπειρου και «υπό αποχώρηση δημάρχου», μετά από είκοσι χρόνια δημαρχιακής παρουσίας, θα ήταν να μην εμπλακεί υπέρ κανενός υποψηφίου δημάρχου. Αυτό ακριβώς μου είχε πει ο ίδιος ο τότε δήμαρχος όταν τον επισκέφθηκα για να του δώσω την πρόσκληση για την έναρξη της προεκλογικής μας προσπάθειας στις 16 Σεπτεμβρίου 2013. Μου είχε πει λοιπόν ότι «δεν θα έλθει στην εκδήλωση γιατί δεν προτίθεται να εμπλακεί υπέρ ουδενός συνδυασμού  στις επικείμενες εκλογές».
Αυτή λοιπόν ήταν η στάση του τέως δημάρχου, ο οποίος ενώ έλεγε ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί υπέρ ουδενός συνδυασμού  στις επικείμενες εκλογές, έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Αυτή ήταν η συνέπεια λόγων και πράξεων. Αναρωτιέμαι βέβαια πότε και σε τι υπήρξε συνεπής.

4η Ερώτηση: Πόση ζημιά έκανε η πολεμική που άσκησε εναντίον σας ο κ. Ξύδης και εν πάσει περιπτώσει εξηγήστε στον κόσμο ποιες ήταν αυτές οι προσωπικές διαφορές που είχατε μαζί του, γιατί εμείς ξέρουμε ότι το 2006 εσείς τον βγάλατε Δήμαρχο με τους 500 ψήφους που του φέρατε.

4η Απάντηση: Θα ήθελα να αρχίσω με το τελευταίο σκέλος της ερώτησης, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι πολλά από αυτά που θα σας πω, για να μην πω τα περισσότερα, έχουν λεχθεί και γραφεί και στο παρελθόν, όμως για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας θα επαναλάβω τα σημαντικότερα από αυτά με απόλυτη ακρίβεια.
Καταρχήν θα πρέπει να ξέρετε ότι ο τότε δήμαρχος Παπάγου και νυν τέως δήμαρχος ικανοποιήθηκε από τη δύσκολη πράγματι εκλογή το 2006 και τη δική μου βέβαια προσπάθεια σε αυτή, όχι όμως από την κατάληψη της πρώτης θέσης, από εμένα. Σεις, αλλά και πάρα πολλοί συνδημότες μας λένε ότι το 2006 τον έβγαλα  Δήμαρχο με τους 500 ψήφους που του έφερα. Αντίθετα ο ίδιος, μη θέλοντας να αναγνωρίσει μέρος της επιτυχίας σε οποιονδήποτε άλλο από τα στελέχη του πλην του εαυτού του, λέει ότι τις εκλογές τις κέρδισε επειδή όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έφεραν ψήφους ο καθένας σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Εγώ θα συμφωνήσω με την άποψη του αυτή με μία μόνο επισήμανση: Αν έπαιρνα και 150 ψήφους λιγότερους, πάλι πρώτος θα ήμουνα στο συνδυασμό του, αλλά δήμαρχος το 2006 θα ήταν η κ. Σοφία Χρήστου.
Θα ήθελα όμως να πω, παρά την όποια πικρία μου, ότι εξετέλεσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι μου ανέθεσε τότε ο Δήμαρχος. Αυτή είναι η νοοτροπία μου, συνέπεια δηλαδή και υπευθυνότητα σε ότι κατά καιρούς αναλάμβανα, συνέπεια και σεβασμός απέναντι στους δημότες μας που μας έδωσαν την εντολή να διοικήσουμε το Δήμο.
Προσωπικές διαφορές εγώ μαζί του δεν είχα. Αντίθετα πολιτικά διαφωνώ σε πάρα πολλά ζητήματα, διαφωνώ με πάρα πολλές επιλογές του. Αν ο ίδιος έχει κάποιες προσωπικές διαφορές τις οποίες εγώ δεν γνωρίζω ή κάτι φοβήθηκε από την ενδεχόμενη δική μου εκλογή καλό θα είναι να απευθυνθείτε στον ίδιο. Στις 22 Οκτωβρίου 2009 όταν έκανε προσωπική δικαστική παρέμβαση κατά 16 κατοίκων της Κάτω Ζώνης Παπάγου, οι οποίοι άσκησαν τα ένδικα μέσα, εναντίον της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ χρησιμοποιώντας μόνος του και το δικό μου όνομα, του απάντησα ότι δε συμφωνώ. Τους δημότες δεν τους πάμε στα δικαστήρια και υπέβαλα την παραίτησή μου από Πρόεδρος. Δεν νομίζω ότι υπήρχε πιο έντιμη στάση από αυτή.
Θα πρέπει να λάβετε υπόψη ότι επέλεξα να παραιτηθώ από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου για τους παραπάνω λόγους, μία θέση η οποία είναι «άκρως τιμητική», που προσφέρει μεγάλο κύρος και την οποία θα μπορούσα να κατέχω για ακόμη 14 μήνες.
Θα με ρωτήσετε λοιπόν γιατί όλα αυτά. Η απάντηση είναι απλή και πολύ εύκολη. Γιατί έχω τις αρχές μου, γιατί έχω σε πολύ υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εκτίμησης τις σχέσεις μου με τους δημότες και το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και με όλους τους δημότες του νέου δήμου Παπάγου-Χολαργού. 
Σε ότι αφορά τη ζημιά που έκανε με την πολεμική που άσκησε σας απαντώ ευθέως πως έκανε ζημιά στον τόπο γιατί του στέρησε την προσφορά μιας κατά την προσωπική μου άποψη μου πιο χρήσιμης και αποτελεσματικής διοίκησης και παράταξης. Ζημιά όμως έκανε και στον ίδιο γιατί ταύτισε την εικόνα του με μια παράταξη, ως επίσης χρεώθηκε το οποιοδήποτε μελλοντικό έργο της παράταξης αυτής.
 Γι΄αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι εμπλεκόμενος στην ψηφοθηρία υπέρ κάποιου υποψηφίου δημάρχου και κατηγορώντας εμφανώς τον αντίπαλό του δυστυχώς έκανε τραγικό λάθος, ενώ κατά τη γνώμη μου άλλο θα έπρεπε να είναι το επίπεδο του, γιατί άλλα περίμενε η κοινωνία από αυτόν. Σε συνδυασμό με την παντελή απουσία του από τα θέματα του Χολαργού όπου κατά την περίοδο της δημαρχίας του δεν έκανε απολύτως τίποτε και δευτερευόντως του Παπάγου «απεδείχθη ανεπαρκής και κατώτερος των περιστάσεων». 

5η Ερώτηση: Ποια ήταν η τακτική που ακολούθησε και μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που διερωτήθηκαν τότε γιατί ενώ βλέπατε το δήμαρχο να σας πολεμάει ανοιχτά και μερικές φορές όχι και τόσο  κομψά, εσείς τον αφήσατε στο απυρόβλητο.

5η Απάντηση: Χωρίς περιστροφές σήμερα θα σας έλεγα ότι η επιλογή μας αυτή ήταν λάθος. Έπρεπε να αντιδράσουμε πιο σκληρά όπως πραγματικά του άξιζε. Όμως δεν το κάναμε γιατί σε καμιά περίπτωση δεν θέλαμε να οξύνουμε τον προεκλογικό αγώνα ούτε να στρέψουμε αλλού το ενδιαφέρον.  

6η Ερώτηση: Τις συνεργασίες με τους υπόλοιπους υποψηφίους τις επιδιώξατε με ζέση ή οι επαφές ήταν μάλλον χαλαρές.

6η Απάντηση: Τη στήριξη και τη συνεργασία με τους άλλους επικεφαλής και τις παρατάξεις τους την ήθελα και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Με στήριξαν σχεδόν όλες οι παρατάξεις στο δεύτερο γύρο, με στήριξαν με δηλώσεις και δημοσιεύσεις ξεκάθαρες και χωρίς περιστροφές, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα ζήτημα. Η ενεργοποίηση των στελεχών κάθε μιας παράταξης από αυτές που μας στήριξαν. Δεν είναι εύκολο όλα τα στελέχη των παρατάξεων αυτών να βγουν στους ψηφοφόρους τους και να τους ζητήσουν με την ίδια ισχυρή βούληση να ψηφίσουν την ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ. Δεν ξεχνάμε ότι χάρις στην κινητικότητα των στελεχών της παράταξής μας αλλά και με τη δική τους ουσιαστική στήριξη, στο δεύτερο γύρο μας ψήφισαν 8000 περίπου συνδημότες μας και τους οποίους θερμά ευχαριστούμε γι αυτό.
Σε κάθε περίπτωση θέλω για μια ακόμη φορά και μέσα από αυτές τις στήλες να εκφράσω μέσα από την καρδιά μου τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για την ουσιαστική στήριξή τους προς τους κκ. Κεχρή, Κουγιουμτζόπουλο, Νικολάου αλλά και στον κ. Δασκαλόπουλο και προς τα στελέχη τους.    

7η Ερώτηση: Τελικά το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο(ΓΠΣ) του Παπάγου που με τόσο πάθος υπερασπισθήκατε σας βοήθησε ή σας έβλαψε πολιτικά.

7η Απάντηση: Για το ΓΠΣ όντως αγωνίσθηκα με πάθος, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο για τους κατοίκους του Παπάγου. Το έκανα με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μου και με απόλυτη ειλικρίνεια απέναντι στους συμπολίτες μου και όχι για την πολιτική μου προβολή. Δυστυχώς απέναντί μας είχαμε τον τέως δήμαρχο που θέλοντας να καλύψει τα τραγικά του λάθη για το ΓΠΣ, προσπαθούσε με επιστολές γεμάτες αναλήθειες να πείσει  τους δημότες για το αντίθετο. Η ζημιά δυστυχώς έγινε. Ελπίζω η νέα δημοτική αρχή να ασχοληθεί με το ζήτημα.
Όπως θα έχετε πληροφορηθεί από το 1ο Θερινό Τμήμα της Βουλής ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για την «Χωροταξική και Πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη» που ήδη αποτελεί το Νόμο 4269/28 Ιουνίου 2014. Ο νόμος αυτός επιτρέπει μεταξύ των άλλων τη δημιουργία καταστημάτων σε κεντρικές οδούς των δήμων. Δεν γνωρίζω εάν περιλαμβάνει τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Κύπρου και Πίνδου. Φαντάζομαι ότι με το θέμα αυτό θα ασχοληθεί η νέα δημοτική αρχή, κάνοντας ερώτημα στο Υπουργείο, ώστε να το ξεκαθαρίσει και να ενημερώσει υπεύθυνα τους συνδημότες μας που δίκαια αγωνιούν για το μέλλον της περιουσίας τους.

8η Ερώτηση: Η παράταξη του κ. Ηλία Αποστολόπουλου ισχυρίζεται  ότι μη θέλοντας να προκαλέσει ένταση προεκλογικά, αν και όπως υποστηρίζει κατείχε φωτογραφία που σας εμφάνιζε ότι είχατε σχέση με το Μιχαλολιάκο, εν τούτοις δεν προχώρησε σε ανάρτηση ή δημοσιοποίησή της.

8η Απάντηση: Να τα ξεκαθαρίσουμε οριστικά τα πράγματα. Ουδέποτε είχα οποιαδήποτε πολιτική σχέση με τη Χρυσή Αυγή και με τα στελέχη της. Η παράταξη του κ. Αποστολόπουλου νομίζω ότι σωστά έπραξε που δεν δημοσιοποίησε τη φωτογραφία αυτή γιατί προφανώς γνώριζε ότι δεν είναι γνήσια αλλά είναι προϊόν πλαστής σύνθεσης κάποιου ή κάποιων. 

9η Ερώτηση: Για το μέλλον τι σκέφτεστε. Ποια θα είναι από εδώ και στο εξής τα επόμενά σας βήματα.

9η Απάντηση: Όπως σας είπα και πιο πάνω στις κατ΄ιδίαν επαφές με τα στελέχη της παράταξής μας το μήνυμα που πήρα «είναι σαφές και ξεκάθαρο» να συνεχίσουμε. Η απόφασή μας λοιπόν είναι να συνεχίσουμε και για το σκοπό αυτό, αφού ολοκληρώσουμε την αυτοκριτική μας θα προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση της παράταξης, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η παρακολούθηση και ο έλεγχος του έργου της δημοτικής αρχής. Θα προσπαθήσουμε να ισχυροποιήσουμε ακόμη περισσότερο την παράταξή μας με την ένταξη και άλλων στελεχών.   Ήδη στους δύο πρώτους μήνες της παρουσίας μας κάναμε τέσσερις σημαντικές κατά την άποψή μας παρεμβάσεις-προτάσεις στη δημοτική αρχή.
Συνεχίζουμε λοιπόν γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε να δώσουμε στους συνδημότες μας πολλά και πιστέψτε με αυτά που έχουμε να δώσουμε είναι «πολλά και καινούργια». Υπάρχουμε για τους συνδημότες μας, κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι πρέπει γιατί το δικαιούνται. Σας ευχαριστώ.