Στις Προκλήσεις του Περιβάλλοντος, Απαντάμε με Δουλειά



ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ




7 Ιουνίου 2015

Δελτίο Τύπου 61
Στις Προκλήσεις του Περιβάλλοντος
Απαντάμε με Δουλειά


Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Παπάγου-Χολαργού, ο επικεφαλής της Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας και οι φίλοι τους, τιμώντας την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος,  έκαναν συμβολικά καθαρισμό των περιοχών του Αθλητικού Κέντρου «Νταμάρι» στο Χολαργό και του Μεγάλου Πάρκου στου Παπάγου. Σε δύο ομάδες και με τον απαραίτητο εξοπλισμό που μοιράσθηκε επί τόπου,  συγκεντρώθηκαν πολλές σακούλες με σκουπίδια και κυρίως με πλαστικά.

Στα πλαίσια της αλληλεπίδρασης κοινωνίας και περιβάλλοντος, η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση θεωρεί ότι η πρόκληση σήμερα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, είναι η περιστολή στη χρήση φυσικών πόρων, παράλληλα με την προστασία του πρασίνου. Ο μεγάλος όγκος πλαστικών απορριμμάτων που συγκεντρώθηκαν σήμερα δεν ήταν θέαμα μόνον αντιαισθητικό, ήταν και η χημική διάσπαση του πλαστικού. 


 
Ακόμη και τα "βιοδιασπώμενα" πλαστικά κατακερματίζονται σε πολύ μικρά κομματάκια, τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα στο περιβάλλον και δεν ανακυκλώνονται. Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις από αυτή τη διεργασία είναι πολύ μεγάλες ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία, μέσω της διατροφικής αλυσίδας, τώρα μελετώνται.

Η επιλογή αυτής της δράσης, μιας δράσης καθαριότητας για την ημέρα περιβάλλοντος, έγινε επειδή στη χώρα μας και στον Δήμο μας η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί οξύ πρόβλημα τα τελευταία χρόνια. Τα παράπονα για την ελλειπή καθαριότητα βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας, ενώ φωτιά έπιασε κάδος απορριμμάτων στον Άνω Χολαργό την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ΕΕ από το 2014 έχει εκδώσει οδηγία διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή. Ο περιορισμός του όγκου των απορριμμάτων και του κόστους διαχείρισής τους γίνονται πλέον το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ΟΤΑ σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η χωροθέτηση πράσινων σημείων ως πηγής εσόδων για τους δήμους , πρέπει να αποτελέσει άμεσο στόχο, ώστε να ενισχυθεί και η αστική βιωσιμότητα.

Η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Παπάγου-Χολαργού θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των συμπολιτών μας για περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν επιπτώσεις στην υγεία και στην ποιότητα της ζωής μας.