Ο Τορπιλισμός της «Έλλης»



Ο Τορπιλισμός της «Έλλης»
 Τήνος 15 Αυγούστου 1940
του
Κώστα-Πολυχρόνη Τίγκα
Επικεφαλής
Ανεξάρτητης Ενωτικής Κίνησης



Στις 15 Αυγούστου 1940,  η ιστορία της πατρίδας μας έγραψε ότι την ημέρα της Παναγιάς, επέλεξε η φασιστική Ιταλία, σαν πρόβα τζενεράλε της επίθεσης εναντίον της Ελλάδας. Στην Τήνο, οι καμπάνες της γιορτής σταμάτησαν, όταν οι τορπίλες από το ιταλικό υποβρύχιο Ντελφίνο, χτύπησαν το καταδρομικό «Έλλη».   

 

Συμπληρώνονταν σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη του   Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η μικρή σε έκταση Ελλάδα, αλλά μεγάλη – πολύ μεγάλη σε αποφασιστικότητα και ηρωισμό, τηρούσε φαινομενικά  ουδέτερη στάση. Στην  πραγματικότητα βρισκόταν στο πλευρό της Αγγλίας, που την περίοδο εκείνη δοκιμάζονταν σοβαρά από τις αεροπορικές επιθέσεις της «Luftwaffe» της Πολεμικής δηλαδή Αεροπορίας της Γερμανίας.

 

Η Ιταλία και ακριβέστερα η φασιστική Ιταλία, που ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας, επιθυμούσε με τον ισχυρό της στόλο και με κάθε τρόπο να ελέγξει τις θάλασσες της Μεσογείου από τη Μεγάλη Βρετανία. Η διαταγή για τον τορπιλισμό της «Έλλης» δόθηκε από τον Ιταλό Διοικητή της Δωδεκανήσου Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, σημαίνον στέλεχος του Φασιστικού Κόμματος της Ιταλίας και σε πλήρη γνώση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

 

Το ιταλικό υποβρύχιο «Ντελφίνο» ξεκίνησε από τη ναυτική βάση Παρθένι της Λέρου, το βράδυ της 14ης Αυγούστου, με αποστολή να πλήξει εχθρικά πλοία στην Τήνο και τη Σύρο. Το πρωί της 15ης Αυγούστου το ιταλικό υποβρύχιο βρέθηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου «σε πλήρη κατάδυση», με αποστολή να προσβάλει τα επιβατικά πλοία «Έλση» και «Έσπερος», που μετέφεραν προσκυνητές της Μεγαλόχαρης. Τα πλοία αυτά οι Ιταλοί τα θεωρούσαν «οπλιταγωγά», δηλαδή μεταφέροντα στρατιωτικό προσωπικό, άρα εχθρικά. Από το περισκόπιο του Ντελφίνο αναγνωρίσθηκε ένα πολεμικό πλοίο που κινείτο προς το λιμάνι της Τήνου για τη γιορτή της Παναγιάς. Επρόκειτο για το καταδρομικό «Ελλη».

 

Το ιταλικό υποβρύχιο δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έπληξε το ελληνικό πολεμικό πλοίο με τρεις τορπίλες. Από τις τρεις  που βλήθηκαν, η μία βρήκε «στόχο» προκαλώντας έκρηξη στο μηχανοστάσιο και στις δεξαμενές πετρελαίου, ενώ άλλες δύο έπεσαν στη προκυμαία χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν θύματα. Το πλήρωμα κατέβαλε υπεράνθρωπες  προσπάθειες όμως τελικά το «Έλλη» βυθίστηκε περίπου μία ώρα μετά, στις 09:45. Ο θλιβερός απολογισμός, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν από την επίθεση. Η έρευνα που έγινε στο βυθό του όρμου την επόμενη ημέρα, έφερε στο φως τμήματα από τις τορπίλες, με τον αριθμό μητρώου και στοιχεία ιταλικά.

 

Η ελληνική κυβέρνηση όμως αποφασίζει να μην φανερώσει την αλήθεια, για ν' αποφύγει κάθε προστριβή. Σε ανακοινωθέν της δηλώνει πως δεν κατόρθωσε να εξακριβώσει την εθνικότητα του υποβρυχίου που χτύπησε την «Έλλη». Η εμπλοκή της χώρας μας στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πλέον προδιαγεγραμμένη.