ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ;
του
Γιώργου Επιτήδειου
Αντιστρατήγου ε.α.
 
Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Δήμος έχει αναλάβει το σοβαρό έργο της επισκευής ή ανακατασκευής των πεζοδρομίων των οδών τα προβλήματα των οποίων (σπασμένες ή ελλείπουσες ή ανορθωμένες πλάκες), πέραν του αντιαισθητικού θεάματος που παρουσιάζουν, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πεζών. Κατά την σχεδίαση όμως και την υλοποίηση αυτού του έργου, αγνοήθηκε μία σημαντική λεπτομέρεια.

Συγκεκριμένα, η ανάγκη να είναι χαμηλότερο το επίπεδο του κρασπέδου του πεζοδρομίου στις εισόδους των υπαιθρίων χώρων σταθμεύσεως που υπάρχουν στις αυλές των σπιτιών ώστε τα οχήματα να εισέρχονται εύκολα σ΄αυτούς. Αποτέλεσμα της κατασκευαστικής αυτής παραλείψεως είναι όχι μόνον να δυσχεραίνεται η πρόσβαση των αυτοκινήτων, αλλά και να αυξάνεται η πιθανότητα να υποστούν βλάβη από ενδεχομένη πρόσκρουσή τους στο υπερυψωμένο πεζοδρόμιο.

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων έχουν κατασκευάσει με δικές τους δαπάνες μικρά κεκλιμένα επίπεδα από τσιμέντο. Η πρωτοβουλία όμως αυτή, έχει ως συνέπεια είτε να μην απορρέουν ομαλά τα όμβρια ύδατα και να δημιουργούνται μικρές λίμνες εμπρός από τις εισόδους των σπιτιών, είτε να συσσωρεύονται στα ίδια σημεία φύλλα δένδρων, νεράντζια, μικρές πέτρες και άλλα μικρά αντικείμενα που υπάρχουν είτε στα οδοστρώματα, είτε στα πεζοδρόμια.

Πρόσφατα, ο κ. Δήμαρχος με απόφασή του καθόρισε πως για να κατασκευάσουν τα συνεργεία χαμηλό κράσπεδο στο πεζοδρόμιο ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των αυτοκινήτων στις αυλές θα πρέπει, εκείνος που έχει στην αυλή του χώρο σταθμεύσεως, να υποβάλει την άδεια κατασκευής ή σχετική βεβαίωση της πολεοδομίας.

Η έκδοση όμως της παραπάνω βεβαιώσεως, επιβάλλει στον ενδιαφερόμενο να πληρώσει το ποσόν των 700€ (500€ στην πολεοδομία για την αλλαγή της πολεοδομικής αδείας και 200€ στον μηχανικό ο οποίος θα συντάξει το έντυπο της κατόψεως). Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσεως κατά την οποία οι πολίτες έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στις αποδοχές τους, υποχρεώνονται οι δημότες να υποστούν μεγάλη, αδικαιολόγητη, ανυπαίτια και άσκοπη επιβάρυνση.

Με βάση τα προαναφερθέντα, έχω την άποψη πως ο κ. Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και, ανταποκρινόμενοι στο κοινό αίσθημα, την λογική και την ανάγκη εξυπηρετήσεως του δημότη, να δώσουν εντολή στα συνεργεία τους να κατασκευάζουν τα πεζοδρόμια κατά τρόπο που θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα την πρόσβαση στους υπαιθρίους χώρους σταθμεύσεως των σπιτιών και, φυσικά, να μην απαιτούν από τους δημότες να υποβάλλονται σε άσκοπες και επαχθείς οικονομικές επιβαρύνσεις.