Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος



ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ




31 Μαΐου 2015


Δελτίο Τύπου 58

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος


        Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και ο επικεφαλής της Κώστας-Πολυχρόνης Τίγκας, στα πλαίσια της βούλησης για την προαγωγή και προάσπιση της δημόσιας υγείας γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου με απόφαση που πήρε το 1998, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(Π.Ο.Υ.) για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

        Φέτος το θέμα της  Παγκόσμιας Ημέρας επικεντρώνεται στην αύξηση της φορολογίας καπνού ως ενός αποτελεσματικού μέσου περιορισμού του καπνίσματος.

        Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε καταδείχτηκε ότι οι υψηλότεροι φόροι καπνού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στον περιορισμό του καπνίσματος μεταξύ των εφήβων, των νέων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων του πληθυσμού.

        Η κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο είναι το εθιστικό κάπνισμα. Τούτο γιατί αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά αυξάνει και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά.

Τα κυριότερα και συχνότερα είναι:
        -Στεφανιαία νόσος (εμφράγματα)
        -Καρκίνος (πνεύμονα, λάρυγγα, ουροδόχου κύστης κ.λ.π.)
        -Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
        -Αγγειακές παθήσεις εγκεφάλου (εγκεφαλικά)

        Η διακοπή του καπνίσματος είναι μονόδρομος. Προλαμβάνει πολλές από τις βλάβες στον οργανισμό και η εξέλιξη των νόσων που προκαλούνται από το κάπνισμα αναστέλλεται. Μάλιστα όταν ο καπνιστής διακόπτει νωρίς το κάπνισμα (ειδικά κάτω από 35 ετών), ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών επανέρχεται στα επίπεδα των μη καπνιστών.

        Από το Σεπτέμβριο του 2010 ξεκίνησε να λειτουργεί η γραμμή για το κάπνισμα 1142. Στόχος της είναι η ενημέρωση πολιτών για το νέο αντικαπνιστικό νόμο καθώς και η παροχή υποστήριξης και χρήσιμων πληροφοριών για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Επίσης δημιουργήθηκε ενότητα στον Ιστοχώρο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: <<Όχι στο κάπνισμα>>.

          Το σύνθημα του Π.Ο.Υ. για την Παγκόσμια Ημέρα καπνίσματος είναι:
<< Ας μετατρέψουμε κάθε ημέρα σε Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος>>.