Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας - "Μητρότητα, σύμβολο και υποθήκη ζωής"



ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
 


Δελτίο Τύπου 49

10 Μαΐου 2015

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας

"Μητρότητα, σύμβολο και υποθήκη ζωής"

 

Η ημέρα της Μητέρας είναι μια παγκόσμια γιορτή που αφιερώνεται στις μητέρες όλου του κόσμου την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται από όλους τους λαούς σε διάφορες μορφές από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν την γιορτή της Άνοιξης κατά την οποία λατρευόταν η Γαία και η Θεά Κυβέλη η μητέρα των θεών όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος.

Πολύ-πολύ αργότερα, τελικά στις 9 Μαΐου 1914 ο τότε Αμερικανός  Πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον υπέγραψε διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερώνονταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έτσι, λοιπόν η σημερινή ημέρα «η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας» είναι ημέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα και αποτελεί την παγκόσμια αναγνώριση της ιερής αποστολής της αλλά και της κοινωνικής της προσφοράς.

Η μητέρα διαπλάθει το χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παιδιού της και το στηρίζει σε όλη του τη ζωή. Είναι αυτή που παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία του και το προστατεύει σε κάθε κίνδυνο ή δυσκολία.

Αυτή η ημέρα όμως δεν είναι μόνο ημέρα γιορτής. Είναι και μία ημέρα προβληματισμού και αναζήτησης. Ένα από τα κυρίαρχα θέματα που τίθενται είναι η αναγνώριση ότι η εργαζόμενη γυναίκα βρίσκεται στο δίλλημα, να ανέβει τα σκαλιά της επιτυχίας στην καριέρα της ή να φτιάξει οικογένεια.

Ο ρόλος της μητέρας γίνεται διαρκώς και πιο δύσκολος και απαιτητικός. Οι ανάγκες της σύγχρονης μητέρας είναι τόσο πολυδιάστατες, όσο και οι απαιτήσεις που έχει το περιβάλλον της από την ίδια.

 Πιστεύουμε και προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή ότι για τα ζητήματα αυτά που απασχολούν την κάθε μητέρα όπως και τις μητέρες στο  Δήμο μας, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας γόνιμος κοινωνικός διάλογος για να αναζητηθούν και προταθούν στην Πολιτεία λύσεις ουσιαστικές και με προοπτική. Τα ζητήματα αυτά αφορούν:

α. Στον περιορισμό των εμποδίων πρόσβασης των γυναικών στα εκπαιδευτικά συστήματα και την αγορά εργασίας.
β. Στην ουσιαστική στήριξη του διπλού ρόλου γυναίκας – μητέρας.
γ. Στη δέσμη μέτρων στήριξης αυτού του ρόλου στους χώρους εργασίας, με την παροχή της αναγκαίας πρόνοιας σε βασικά θέματα μητρότητας.
δ. Στην ουσιαστική στήριξη της οικογένειας και του νέου ζευγαριού.
ε. Στην αποτελεσματική στήριξη και ενθάρρυνση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
στ. Στην αλλαγή (μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας) των στερεότυπων αντιλήψεων για το ρόλο και την ιδιαίτερη σημαντικότητα των δύο φύλων.